Skoleorientering

Å lage orienteringskart på skolen (skolekart) og deretter arrangere orienteringsløp for skoleklassen og/eller andre elever kan være en fin måte for elever og andre å lære seg kart og kompass på. Ved å lage skolekartene selv, lærer man seg også kartets oppbygging, målestokk, karttegn osv.

På denne siden, vil dere finne ulike ressurser som kan hjelpe dere.

Oversikten nedenfor er pr 8.november 2020. På sikt håper vi å lage en bruksanvisning som gjør det enklere å finne frem når man skal lage skolekart. Østmarka OK stiller gjerne opp ved spørsmål, tips og ideer.

Når man skal lage orienteringskart, er aktivitetene normalt:

  1. Ta utgangspunkt i et kartgrunnlag. Dette kan være kommunens kart (her Lørenskog kommune), Mapant eller andre kartressurser. Fordelen med bruk av Mapant er at målestokken blir riktig dersom man jobber i mer profesjonelle karttegneprogrammer.
  2. Synfare. Dvs. gå rundt og tegne inn symboler så godt man kan. Og da er det viktig å ha kunnskap om de ulike symbolene som benyttes på orienteringskart/skolekart.
  3. Legge det man har tegnet inn i et dataverktøy. Så er det å sikre riktig målestokk og lage layout. Det er enklest dersom alt får plass tilsvarende et A4-ark.

Når man skal lage skoleorienteringsløp, er rutinen normalt:

  1. Tegne løyper. Med start og mål.
  2. Henge ut poster eller noe som markerer posten.
  3. Arrangere løp. Med tidtaking hvis ønskelig.
  4. Ta inn poster.

Før man lager skoleorienteringsløp, er det klokt at alle som skal delta har lært seg det grunnleggende om orientering.

Det er også mulig å benytte appen UsynligO som er tilgjengelig for mobiltelefoner. Da får man varsel når man er på posten og det lages en enkel resultatliste (med de som ønsker å stå på den). Det er litt krevende å sette opp dette.

Om skoleorientering

Det er flere ressurser på internett. På nettsidene til Norsk orientering (Læring -> Skole), finner man blant annet dette:

  • O-skolen. Her finner du mange tips om å lage kart, løypelegging, karttegn for begynnere, gratis læremateriell mm.
  • Nettkurs (kostnadsfritt). Introduksjonskurs i kart og kompass.
  • Skoleorientering. Med oversikt over skolekart, klubber mm. Østmarka OK har også noen skolekart (Lørenskog) som er lagt ut på denne oversikten. Her kan du også lage løyper.
  • Aktivitetsbanken. Tips om forskjellige aktiviteter som også bruker kart og kompass.

Mer avanserte verktøy til å lage skolekart/orienteringskart

Det er ikke nødvendig å benytte de mer avanserte verktøyene i skoleøyemed. Men dersom man ønsker å lage mer «profesjonelle» kart, er det fullt mulig å benytte disse. Alle ressursene nedenfor er gratis.

Andre ressurser

  • ZippyGo. Den kan brukes via app, eller du kan bruke den fra en nettleser. Via admin-panelet er det lett å laste opp en georeferert kartfil og tilpasse denne nøyaktig til bakgrunnen. Se video på YouTube . Når dette er gjort, kan kartet gjenbrukes utallige ganger. Og du trenger ikke bare å bruke o-kart. Hva med å slippe fantasien løs og lage et (georeferert) sjørøverkart…
  • Kurs i karttegning (OCAD) og løypelegging

Tilgjengelige skolekart Lørenskog 2020