Arne Christian i 100!

Jens Kopland, reiseleder for PWT Travel og selv habil oløper, gratulerer Arne Christian med orienteringsland 100 i Slovakia.

Arne Christian er klar for start i A-finalen i langdistanse i klasse H 85 i WMOC (Verdensmesterskap i Veteranorientering) i Slovakia. Dette er land nr. 100 som Arne Chr. løper orientering i. Vi tenkte at  dette måtte være  norsk rekord – og kanskje verdensrekord, men Arne Christian hevder det finnes noen andre der ute som matcher dette. 

Før mesterskapet hadde han telt opp landene han hadde løpt i, og kommet til at dette var 99. Så viste det seg imidlertid at både Nederland og Holland stod på lista – og da var gode råd dyre. Han trengte et ekstra land for å kunne krysse av Slovakia som land nr. 100! Løsningen ble en improvisert dagstur til Krakow i Polen rett i forkant av WMOC for å få med et treningsløp i regi av PWT – for øvrig et løp som mange av oss andre også deltok i som oppkjøring til mesterskapet.

Arne Christian bodde sitt første leveår på Vestvollen, hvor bestefaren var prest. Han har siden hatt Strømmen som base, men reist mye både i jobb og for å delta i o-løp. Når kan konsekvent bruker begge fornavnene sine, er det for å unngå forveksling med sin ikke ukjente fetter Arne Scheie.

Hans første o-løp var i O-52 da han var 17 år gammel, og siden har han vært medlem der og i Østmarka OK etter sammenslåingen i 1998.

Arne Christians samboer Ellen var også med til Slovakia, og hun har vært med på mange av de andre utenlandsturene hans. Hun var veldig sprek da hun traff Arne Christian i en alder av 50 år, men kunne ikke orientere.  Etter litt kyndig veiledning fra Arne Christian gikk det imidlertid raskt framover, og det har etter hvert blitt løping i ikke mindre enn 67 land på henne også. Ellen har tom oppnådd å bli israelsk mester! Dessverre ble det slutt på løpingen for et par år siden da hun ble påkjørt av en syklist og måtte hofteopereres.

Arne Christians utstrakte reisevirksomhet har naturlig nok bydd på mange eksotiske opplevelser. Blant annet nevner han en tur til Lesotho, hvor kartet ble tegnet natten før løpet av en tidligere tsjekkisk storløper. En tur til Grønland med mildt sagt utfordrende flyforbindelse, men flott sightseeing av nunatakker, blir også trukket fram. At O-løp i Nord Korea også var spennende trenger vel ingen nærmere forklaring. I den mer komfortable enden av skalaen nevner han o-løpscruise med Ellen i Karibien, med en god blanding av seiling, bading og løping. De resterende 100 landene som er besøkt ser dere på listen til slutt.

På spørsmål om hvilket o-løp han husker best og hvor hans største bom var må han tenke seg litt om. Etter hvert røper han imidlertid at han var svært fornøyd med å bli norgesmester i sprint i fjor. Hans største bom husker han ikke, så kanskje han er som Sigurd Dæhli, som aldri bommer? Arne har nesten aldri brutt ett o-løp, og det må sies å være god sportsånd!  Neste orienteringsmål er for øvrig veteran-NM på Modum første helgen i september.

Arne avslutter intervjuet med å tape lissene før han skal ut i A-finalen på langdistanse-VM og plankekompasset er med!! GPS klokke bruker han ikke, så vi kan dessverre ikke følge Liveloxsporene hans.